HİDROLİK SİLİNDİR


 


Hidrolik Silindirler ve Seçimi

Büyük kuvvetlerin gerektiği işlerde, hidrolik sistemler kullanıcının vazgeçilmez tercihidir. Kaldırma, sıkma, devirme gibi işlerde hidrolik silindirler kuvvet iletimini sağlayan ürünlerdir.

Tayf hidrolik, Hidtek firması çatısı altında 2010 senesinde faaliyete geçmiştir. Ø20-Ø200 çapları arasında, 8000 mm kursuna kadar farklı tip ve özelliklerde hidrolik silindir üretimi yapılmaktadır.

Kataloglarda belirtilen standarların yanısıra, özel ölçülere sahip hidrolik silindir üretimi de yapılmaktadır.

Hidrolik silindirleri seçim yaparken en önemli kriterler sırasıyla aşağıdaki gibidir.

1- Çalışma basıncı ve silindir iç çapı (kuvvet)
2- silindirin çalışma kursu ve mil kalınlığı
3- Silindir gövde ve bağlantı tipi

 

1-Çalışma basıncı ve iç çap: Bir silindirden ne kadar kuvvet elde edileceğine dair teorik olarak hesap aşağıdaki gibi yapılır.

 


  Kuvvet(kg)=Basınç(bar) x Alan(cm2)
İtme - F1=p x A1
Çekme - F2=p x A2

A1=0,785 x D x D /100    -   D= silindir borusu iç çapı (mm)
A2=0,785 x [(D x D)-(d x d)] /100    -   d= silindir mil çapı (mm)


2- Silindirin çalışma kursu: Tasarımıcı kendi sisteminin gerektirdiği hareket mesafesi kadar çalışma kursunu belirler (strok). Ayrıca bu çalışma kursu büyüdükçe silindir mili burkulma ve eğilmeye maruz kalacaktır. Silindirlerde oluşan arızaların büyük bir kısmı, burkulma ve eğilme sebebiyle silindir milinin, boğaz keçesini deformasyona uğratarak yağ kaçaklarına sebep olmasıdır. 
Silindir milinin emniyetli bir şekilde burkulma ve eğilmeye maruz kalmadan çalışması için tablolardan, uygun silindir yataklamaları yapılmalıdır, ayrıca burkulma ve eğilmeye karşı ek önlem olarak da silindir üretimi yapılırken iki farklı kalınlıkta mil kullanım tercihi sunulur. Silindir kataloğumuzdan bu tablo ve ölçülere ulaşabilirsiniz.

 

 

3- Silindir gövde ve bağlantı tipi: Çalışma alanına ölçüsel olarak uygun silindir tipi belirlenin, ayrıca silindirin bağlantı parçaları ve bağlama tipleri çok önemlidir. Bir hidrolik silindir için bağlantı tipleri aşağıdaki gibidir.

 

 


 
Bu bağlantılardan özellikle ayak ve flanş bağlantıların sabitlenme yönleri çok önemlidir. Bu tip bağlantılarda yük, sistem gövdesine uygulanır, eğer bağlantı hatalı yapılırsa, yük silindir bağlantı civatalarına yüklenir. Sürekli çalışmalarda oluşan değişken gerilmeler civataların uzamasına ve zamanla kopmasına neden olacaktır. Presleme işlerinde kullanılan silindirlerde genellikle ön flanş bağlantılı silindirler kullanılır.